Friday, December 30, 2011

@.@

more than 12 hours studying makes my emetic centre are overly stimulated









bahasa mudah















nak muntaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhh daaahh stadi doblas jam












but at the end its is such a bless to study bout the best creation on earth

doakan kami :)

Thursday, December 22, 2011

im sorry




im sorry

when I let grade make me loose all the beautiful smiles around me






smile


even when the world are against you.







*****



:) <------ this smiley goes to AINUL AQILAH





*******


pray for me people

finals in one week

Saturday, December 10, 2011

new title

assalamualaikum.


ok, entri lama tuh tak ikhlas . yang ni baru betul-betul.

alhamdulillah, seharian berjalan hari ini ada masa diluangkan untuk mengasah skill menulis yang makin berkarat. orang kata, doktor ni tak best. otak terlalu sentipik. semua nak ikut fakta. maka harapnya dengan tangan galak menulis boleh menyeimbangkan penggunaan otak kiri dan kanan. Allah bagi dua otak guna sebelah buat apa. ye dak?

done with my second exam. alhamdulillah. syukur itu pada sikit dan banyak. ada yang ok ada yang tak. tapi overall tak meningkat masih di takuk yang lama.

yelah, subjek menghafal awal-awal lagi tolak tepi.

yes! I admit it. I hate memorizing.

and nak jadi doktor tapi malas menghafal itu namanya pembohongan yang hakiki.

sebagai contoh, kalau malas nak menghafal ubat, apa adverse effect dia nanti masok spital jenoh la nak selak buku. mau kena luku laju-laju ngan prof.



yes! to be at where you wanna be you have to make sacrifices



I chose to be on this path. so pahit manis nak jadi doktor kena telan. tak penah ada sejarah orang mati menghafal. lain lah kalau kes bunuh diri.


first thing first to solve a problem is to face it


seriously tak tipu, dah lebih setahun bergelar student medic tapi baru hari ni dapat terima hakikat yang ambek medic kena banyak menghafal. memang tiada jalan pintas. oh man, reality hurts.

puan emak suruh menghafal Quran nak bagi otak tajam. ahhh, masih mencuba. serius tabek mereka yang 30 juz dalam kepala. you got my respect man.


tapi itulah, orang kata kejayaan yang manis itu datang selepas usaha yang sepahit hempedu.

harapnya tatkala melihat senyuman si pesakit dapat menghilangkan perit jerih menuntut ilmu. :)




salam





p/s. seriously tulisan kali ni cam hampeh. saja nak bagi updet dekat hampaaa jaaa. sekian

Thursday, December 8, 2011

done

im done with second exam.

Sunday, November 27, 2011

now and before

















its not the middle of race that counts . not even the beginning .




its the end.



and when I said the end




its the day when the Izrail come and knock on our door.




beware.




Salam Maal Hijrah







‎"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri "

(Ar-Ra'd: 11)

Wednesday, November 23, 2011

dedikasi


berjalan beringin dengan seorang sahabat tatkala selesai exam patho. alhamdulillah. tak gempak tak terok.

sakan bersembang sanpai tak sedar seorang wanita OKU dihadapan.


"herm, dekat Jordan ni kalau jumpa orang cacat satu benda yg pelik."

"asai?"

"sebab orang2 dekat Jordan ni bergaya. tetibe dia cacat.
mesti payah kan hidop dia semua orang lawa-lawa"




terfikir sejenak.



dekat Malaysia selalu mengadu dekat mak

"Mak, why im not this why im not that"



dan selalu akan dibalas dengan sentuhan lembut sang ibu. tapi, lepas 2 3 kali asek mengadu benda sama sudah pasti dibalas dengan sergahan. yalah, asek mengadu kenapa tak secantik siti Nothalija ibu mana boleh tahan sabar.



SYUKUR ITU PADA YANG SIKIT DAN BANYAK




benar. biar tak secantik Siti, biar tak sekaya Bill Gate. tapi syukur itu adalah kunci kedamaian.

syukur dengan nikmat tubuh yang sempurna, syukur dengan nikmat rezeki hari ini, syukur dengan nikmat adanya mak ayah.




















perhatikan alam sekeliling . kerana di situ ada nasihat yang tersembunyi.







***************


entri ini untuk kalian. kalian yang banyak menyokong. walaupun blog ni dah gaya hidop segan mati tak mahu, masih ada yang sudi menjengah. *terharu*

mungkin ini adalah kesan awal menjengah kehidupan sebagai pelajar medic , atau ini barangkali kesan yang akan berpanjangan. pray for me will ya? :)

sayangkan blog ini juga, dan sayangkan orang yang sayangkan blog ini. hik hik. gagahkan hati updet. semoga ada hati-hati yang suram tersentuh dengan sang penulis yang tak kurang kelam harinya . :P



sekian. *malas pulak nak out bila tangan dah mula panas nak menaip*








Saturday, November 19, 2011

tak lama lagi



komen



kosong



shoutbox



penoh iklan




tiada lagi sapaan mesra seperti dulu




tak lama lagi



delete la blog ni




tak pasti mana hilang semangat nak menulis. benar lah orang kata, doktot ni la puitis langsongg! heh

5 tahun lg bakal menyaksikan lupusnya skil-skil menulis karangan omputes and bahasa Melayu yang diasah dengan penuh jitu oleh cekgu tanpa penat lelah. kasihan mereka.

orang kata nak pastikan orang baca blog kita kena ada syarat-syarat ni


1) apdet! at least seminggu sekali

2)tulisan yang akan buat orang kept coming back

3) ada gambaq. buku medic yang gedabak tu pon ada gambaq apatah lagi blog kita yang emphhh .nak cakap pon tak sanggop




AND I FAILED!



sirius. mat x berapa nak soleh kata driving force tu hilang entah ke mana.

dalam kepala ada tulis silibus, kawan, and balek Malaysia.

blog ni entah ke mana kena campak.

nak menulis pon tarak idea. bayangkanlah, I would feel extremely stupid when I spend to much time on blogging while I have a lots of other things to do (baca: habehkan baca buku)

seeee. you can see how medic had turned me into such a nerd. who care kan?

orang kata (semua orang kata) , doktot ni berkorban hidup untuk memastikan kelangsongan hidop orang lain. dengan izin Allah la kan opkos.

but nowayyyyyyyyyyyyyyy, im going to sacrifice my life for others.

well, baru 2nd year kan. he he. mintak-mintak dah grad nanti semangat tu ada lah.

tengok. dah melalut hapekebende ntah. ok, nak out dah .




kan dah cakap.



tak lama lagi delete la ni. heh




Saturday, November 5, 2011

cheq malu

salam.

apdet yang dijanjikan belum kunjung tiba. apdet ini sekadar nak mengkhabarkan bahawa saya masih sihat . apdet yang bermain di kotak fikiran hanya tunggu masa nak diluahkan. tapi malangnya masa itu belum tiba.

alahaaaaiii. berbahasa nya laaa. tak pasti la pulak pasai pa. ayat sedap tak pa gak . heh




****************



"akak ingat lagi dulu, masa akak kecik-kecik. akak dengan mak akak bukak kedai masa malam raya . sebab ramai sangat orang, kedai tutup lambat . pagi tu akak ngan mak akak sambut raya dengan maggi "



" akak dulu zaman sebelum datang Jordan , menjual kuih dekat universiti. biasalah, nak cari pendapatan tambahan. tapi itulah, macam orang kata , rezeki Allah itu ada di mana-mana. hidup tak mewah tapi tak gelisah "



dua akak yang berbeza tapi memberi tamparan yang sama .


di sisi saya, situasi nya berbeza .

mak ayah makan gaji .

diri sendiri dapat terbang ke negara orang hasil ehsan cukai duit rakyat.

yang tinggal, hanya belajar . membawa segulung ijazah pulang ke Malaysia .

tapi rungutan masih berpanjangan.

medik susah , medik berat , tinggal dekat Jordan ni azab , tak kira nak balek Malaysia nak raya Haji dengan mak .

haiiiihh. wahai manusia , malulah dengan Tuhan.

tatkala susah , sujud berpanjangan di tikar sejadah.

bila dah senang , sejadah dipandang dari hujung mata ,

bila meminta , tak pernah nak kira nikmat yang diberi ,

meminta hanya untuk kesenangan dunia .

nak result gempak, nak kehidupan yang mudah .

haiihh , malu lah sikit.



kononnya belajar kerana Allah ,

kononnya nak mencari ilmu Allah ,

tapi itu semua hanya waktu musim exam ,

waktu senang niat entah ke mana buku entah ke mana .

status Facebook sehari empat lima kali .




haihhh, malu lah sikit.




sudah . itu sahaja . tamparan tamparan itu ditujukan untuk diri sendiri .

sekian.

Monday, October 31, 2011

mungkir

mungkir janji itu tak baik

but im too tired to open my eyes.










bila tanggungjawab mula menimbun ,

dada terasa makin menyesak ,

kembali padanNya mencari tujuan hidup ,

kembali padaNya mencari ketenangan .




ini sahaja updet yang termampu . assalamualaikum ( :

tq for the support

Sunday, October 16, 2011

hai




entri ini ditulis tiada niat lain






selain






nak bagitahu







saya masih bernafas








di dalam timbunan buku






lecture notes





slides







dan






perasaan








doakan saya!







:)






may peace be upon you guys

Monday, October 10, 2011

be proud!

proud . it can have have many interpretations . depending on the things that we are proud of . some may be proud with their beauty , their child or endless praises for their achievement in life .

but , have we ever feel proud with Islam ? the religion that we adhere since we state the shahadah .

or for some , since the first day we see the world .

pride in Arabic can be understood by the word 'ezzah . the dignity and honour to be a Muslim .

it can't be objected anymore that one of the reasons why Al-Quds are still crying of blood today is because the Muslim had lost their 'ezzah in holding the title 'IM A MUSLIM' .

why?

It was narrated before that a Muslim woman was slapped in the land of Roman . The caliph at that time , Al-Mu'tasim heard that cry and because of high dignity and honour in protecting Islam , he sent his soldiers to attack the Romans . The battle was call 'Amouriyyah .

that was before .


how about now?

hundreds of our brothers and sisters in Thailand were killed as if they dont deserve to have the human right .

hundreds of our brothers and sisters are leaving Islam in Malaysia . Where were we in protecting their faith ?




there is a Malay saying


" tak kenal maka tak cinta "


yes , to be proud with Islam is to know Islam . An employer wont be proud with his employee unless he knows their achievement .

We must seek the 'ezzah from Allah because He's the only source of 'ezzah . We must turn back to the teaching of Islam because the teaching is from our almighty God .


" Who ever seeks glory and power ('Ezzah), - to Allah belongs all glory and power. " (35:10)



Islam is a perfect religion . No doubt with it . Whats left now is us . How far is our contributions in making Islam gain its 'ezzah again .







saya dan hari-hari saya


salam people. oh, dont really remember when was the last day I've updated tis blog. oh ok. it was one month ago. -.-'




******


mak cik comel : amacam amek medic? orang kata susah .

saya comel : sunggohh aihhhh depa tak tipu!!!! hins hins

mak cik comel : *membuat perkiraan matematik tanak bg anak dia amek medic*



********



itulah salah satu faktor kenapa saya dah jarang update. maafkan saya wahai pembaca budiman.

kalau orang kata telefon emak dirumah itu perlu dirancang waktunya, apatah lagi apdet blog yang entah sejauh mana manfaatnya.

tapi hari ini, takdir menemukan kita. acewwwwwaaahh. jiwang tahap karma.


sometime , when you have something too much , you need something else to distract you for a while. so that your neurone wont explode. kiranya, secara rasmi hari ni medic itu anak kandung, blog ni anak tiri. kalau rasa bosan dengan anak sendiri baru cari anak tiri. huak3. ok, keji punya perangai.

berhenti menulis kerana satu lagi sebab. memikirkan tulisan yang tak terbuat.




*******



berlapang dada itu penting . tapi semudah itu nak dilaksanakan . maafkan saya wahai sahabat . kerana saya tak punya hati sekeras besi . hati saya Allah ciptakan seumpama kertas kerana sifatnya boleh tercarik . maafkan saya kerana saya tak sehebat Rasul s.a.w .













*walking away to search some solace*


entri ini ditulis tatkala kitaran hormone seorang wanita sedang tidak seimbang pada fasa ini . cit la .


Thursday, September 22, 2011

him

salam. may peace b upon you. ( :

so today im going to talk about a human being .








Imam Suhaib Webb






*google his name, and also in youtube*


two words. HE'S AWESOMEEEE! ok, without the ' it will be 3 words.


why?

1. He talks in English. its not that im forgetting my language, the Bahasa Melayu the lingua franca , but sometime reading a tazkirah in English would give a new perception. that Islam is not only for the Malay . it feels international. yeah, knowing some Islamic word in English is quite cool . creed, calamity and so on.


2. He's cool. He converted to Islam when he was 20. before that he was a DJ. ynoww the DJ DJ. the person who do some remix to songs in the night club. so, he's cool. yes for me, a person who know how to create a song is cool . why? because they are a creator . they create new stuff. new stuff which is a song. watch some of his video in youtube . I like his new refreshing style of preaching. and I recommend you guys to watch this. tafsir of short surah that we always look with one eye.


3. the way he talks is macho .and I dont know why I put this point.



thats is. his site is on the left of this blog. maju wosh.






****************************




now, it my story.

ok, dah masok second year. second year yg horror. and yes. i didnt get my dean list for first year. tiada rejeki. going to do some top up of effort in this second year. a lot of.

bought an ipad. rejeki anak menakan. tapi wifi ada masalah. pray for me. semoga dimudahkan urusan.

juniors dah datang. ahleeen. tabah di bumi bergurun ini wahai junior.


itu sahaja. assalamualaikum. ( :




Saturday, September 10, 2011

Haghi Ghaya kita.




assalamualaikum . how ya doing people ?

hows Haghi Ghaya ? komfem la best kaaan . ( :


tahun ni , raya kena berjihad sikit . berjihad menahan nafsu menggelojak nak makan ketupat, nasik himpit, tart nanas, almond london, mee kuah, mee bandung, koey teow goreng, char koey teow, ayam masak merah blah blah blah during open house .






sebab






sebab






sebab





I gain
















uisshh , kiamat nak dekat gamaknya nak bagitahu .





senang cakap tak sikit la naik . hik hik












cabaran besar student middle east barangkali . cabaran untuk tak naik berat . makanan halal banyak . tiap tiap hari ayam , daging . berggh . lain la macam bebudak Korea . tiap tiap hari ikan manjang . patot la orang Korea slim gitteww .

jangan risau , tahan perot tak bermaksod Ja tak makan langsong . makan , tapi sikit la . sikit like satu ketupat sahaja yang sempat dibaham for this raya . hehe . *tengah bangga dengan diri sendiri*





2 TIPS UNTUK OPEN HOUSESSSSS YANG TAK PERNAH KENAL ERTI JEMU


1. minum air sebelom gerak . air tu air mineral , air jarang , air kosong , air mati . bukan ayaq ribenaa macam gula tumpah tuh .


2. melahap buah dengan penuh jitu . bukan buah hati mahupun buah fikiran . fruits omputes cakap ynowwww. buahan tempatan digalakkan .



sila buat benda ni sebelom bergerak ke rumah orang sebab sedikit menipu kalau nak kata pegi rumah orang tiba-tiba ada ciku atas meja . dan takkan la hampa nak pegi sergah dapoq depa tanya

'buah ada ?'



lagipun , kalau dah pergi rumah orang mengadap makanan yang sungguh menggugah iman , kalian takkan ingat punya dah ayaq mineral kaa , buah ka apa benda lagi . yang penting , nafsu makan gua tahun ni dibelai dengan penuh kasih sayang . yedak?



and and and , one thing you should know why we should control our bad eating habit during hari raya .





sebab doktot penat nak rawat orang pakat kena darah tinggi lepas raya hang taw dakk!




ok2 , chill. Im not a doctor yett pon. bajet ja lebeh. tapi fakta tu betoi naaa .


sebab utama dia , prevention is better than curing . lepas kena , penat nak merawat kot. dah la ubat mahai zaman sekarang . top up pon dah kena cukai untuk membantu pembelian cincin 24 juta , tak mustahil kos perubatan in the future pon akan mahai gak .







follow the sunnah people even during eating . what had been done by Muhammad peace be upon him is the best!

tak caya? tak caya buat lah research kenapa Nabi makan buah sebelom makan bukan selepas makan , kenapa Nabi tidor mengiring kesebelah kanan bukan ke sebelah kiri , kenapa Nabi suka buah labu .


buat ah research . hang kata hang terar! fakta pasal kenapa Faezah Elai kawen dengan Heykal dah ada , takkan yang ni pon tok leh kot . hik hik .

yang paling utama , bacalah Bismilllah sebelom makan . dengan menyebot nama Allah sebelom makan , inysaALLAH lebih berkat . benda yang berkat makan sikit pon terasa cukup . : )


ok , sudah penat merepek . sudah la tuh . lastly , Selamat Hari Raya , mintak mahap zahir batin.
bye .












Wednesday, August 24, 2011

- no title -


sungguh . sudah terlupa statement dari seorang blogger yang hebat .

" jika ingin dinilai siapa anda , lihatlah older post . you are what you wrote "



geleng kepala baca older post sendiri .



statement femes zaman maju

"gua cakap gua lu gua lu , tapi gua tak tinggal solat . zakat tak pernah lepas . lu jangan nilai gua ciplangkong camtu je"



manusia terlupa barangkali . manusia itu dinilai dari akhlak . cara bercakap , cara berpakaian .

hati yang sihat , lahir akhlak yang baik .

theres no such intermediate in Islam . macam minyak dengan air . betul itu betul . salah itu salah .



************



serius rasa macam point berterabur . ni lah jadi bila tak pasti dengan hala tuju diri sendiri . dan tak pasti jugak kenapa serius semacam entri nih .

dulu kalau serius mesti kena marah . they told me that serious isnt cool .

memang . serious yang tak senyum memang tak cool . muka macam buaya , mak cik roti canai pon takut .

tapi serious mengatur masa depan tak salah . ( :




A GOOD MUSLIM IS SERIOUS







serious is not equal to stress . stress penyakit jiwa . serious penyakit orang bijak .

yes! be serious . serious with your future !



Kisah sang pembebas Baitul Maqdis , Salahuddin al-Ayubi . seorang Muslim yang serius . katanya , beliau akan tidak senyum selagi mana Baitul Maqdis masih di tangan tentera Salib .

kita mungkin tak berupaya untuk menjadi sehebat Salahuddin al-Ayubi . barangkali tak senyum selagi mana tak dapat markah pernuh biochemistry .

tapi seriuslah dalam mengatur masa depan .

serius mengatur langkah di dunia sebagai bekalan ke untuk ke sana .






because




theres only two endings .





Jannah



or



the burning of Hellfire




you choose .



Monday, August 22, 2011

internet






one thing I should have known about internet
















nothing goes private


Sunday, August 21, 2011

situ sana sini Ramadhan


salam . nak tahu tak bahawasanya esok Ja exam . bukan biasa-biasa punya exam . exam pasal alam . maka untuk mengahayati pembacaan , mengulang dengar lagu What I've Done dua tiga das. nak bagi rasa bersalah sikit tak fokus bebetol . nak bagi fokus lagi , keep repeating

" Ja, kalau hang tamaw anak-anak hang kena kanser kulit , bek hang hadam betoi-betoi "


sungguh la saya pelajar yang cemerang . huak3 .

*plis notis that im using Ja instead of aku or gua . my small step towards changes I guess . bukan nak belagak jugak sampai nak kalian notis sampai tulih
lambang '*'. kot-kot la cakap aku , eh Ja dok buang tabiat pulak lantas unfollow . hue hue hue .

suppose this is my nap time . but , rindu pulak nak menulih di tengah kekalutan exam neh . doakan Ja naa .

oh, tetiba rasa macam manja semacam guna Ja . ntah-ntah , yang dok baca dah muntak olen dah

deng! changes isnt easy .




anyhow , sebenarnya entri ni nak ngumpat . tapi malangnya , eh tapi bertuahnya kerana cerita umpatan terlalu panjang . maka hasrat keji dibatalkan .




so , hows your Ramadhan ? nice ? plain ? dunno? don care?

watever your answer is , my Ramadhan is splendid , till now lah :D

like serioussssly im not lying . daaaaahhh *baca ayat ni abes gedik*


splendid according to my perception lah , tak pasti lah Allah terima atau tidak semayang tarawikh yang kadang-kadang khusyuknya melencong ntah ke mana *sigh*

praying for the best .


sebelom balek Jordan , sempat baca contengan jalanan by Hlovate . seriously Im putting up both of my thumbs for him/her .


dulu , zaman sekolah selalu dengar orang cakap kencang


" Ramadhan ni madrasah Tarbiyah "

Ja macam . yeah yeah watever . Ramadhan for me is puasa then raya . apa lagi kan?


but , its not . *tarek nafas . penat nulih dah ni ha . tua dah ni *

madrasah = sekolah

tarbiyah = latihan

means , bila kita masuk Ramadhan kita as if macam pergi kursus or pergi program motibasi . yang bila dah tamat semua orang hidong kempis kembang kempis menggenggam penumbuk sambil cakap kuat-kuat


" SAYA NAK BERUBAAAHHHHHHHH "


dua tiga minggu lepas tuh , buat balek perangai kurang malaikat . bukan salah program tuh , salah diri seniri ye dak .


erti Ramadhan lebeh dari mengejar diskaun di sepuluh malam terakhir tatkala Allah menyediakan satu malam yang lebih baik dari seribu bulan .



Ramadhan adalah bulan untuk berkasih sayang , bulan memohon keampunan , bulan menyelamatkan diri dari seksaan api neraka .

kadang-kadang manusia takut nak berubah . takut dengan cakap orang . maka Allah cipta bulan Ramadhan . bulan orang tak rasa malu nak buat baek .



so , maka dengan itu , saya pemegang mohor besar diraja , ingin menyarankan kalian untuk shopping sakan di department ini .


department ehsan
deparment puasa
departmet berjaga malam
department tadarus al-quran




kemon kemon . lagi soploh hari lagi dah . :D




ogeh , ni side stori . bukak puasa umah arab ritu . nak taw makan apa . todddiah , ni haaa




*gambar disebat dari fesbuk seorang senior yang cuhmil*




bye temueee. assalamualaikum.





deng! my writing sucks!

Thursday, August 18, 2011

change, even a bit


salam people .

kabare ? sori lama tak hapdet . been extremely busy throughout this sem . pindah rumah baru . bukan atas dasar sebab sudah berumahtangga , pindah sebab bagi laluan dekat para kawan-kawan baru . :D

oh , lama sangat tak menulis sampai dah tak pandai nak susun ayat . teringat zaman muda-muda dulu , sehari mesti hapdet . oh , serius tak tahu nak cerita apa . ok lah , bye .
















hehe . tak lah . kami taw hampa rindu kami kaaan . *perasan*

sekarang bebudak jordan tengah bermati-matian mengadap buku for our finals . oh , baca biochem memang dah tanak masok . never thought humans are that complicated . subhanallah (:




yeah , tajuk yang bosan . change . I dunno why , but recently banyak sangat things bout change . on the internet , blog , facebook . yeah , people change day by day .


yang dahulunya sakan bertepok tampar lelaki perempuan , dah berubah

yang dahulunya mulut tak pernah kering berzikir , sekarang mulut tak kering berzikir lagu-lagu bruno mars

yang dahulunya main bola pakai seluar pendek , jadi budak masjid .

yang dahulunya kuat merempit , dah jadi Nur Amina .



" theres 2 types of memory . one, memory that kept you moves forward . another one, kept you stuck in the past"


banyak-banyak doctor dekat dunia nih , Hlovate jugaklah yang berjaya diagnose my disease . yeah penyakit tanak move forward .


seriously , tak tahu nak cerita apa . sangat kering idea . benarlah kata mereka , doktor memang tak pandai bercerita .

senang cakap , change . even its small . tanda dunia akhir zaman , manusia malu nak buat baek .

dah la . dua tiga das lagi menulis , warm up lah jari neh . for now , yang tuh dulu . otak Ja dah bersentipik . tak pandai nak main ayat lagi . tanjat boboi lama tak menulih ni haa . hehe








p/s. rumah kami di Jordan namanya Bayt Al-Hambra . jempot lah datang

Wednesday, June 29, 2011

jodong

soalan femes waktu cuti



" ni dah ada kawan (baca: balak) belom neh "

" hang duduk zaman unibersiti tu cari siap-siap . nanti tayah nak kalot dah . habes belajaq kawen teruiiiihhh "




sedak habaq hang bila dituju soalan yang sungguh mencekik jiwa .


aku macam nak cakap


" ibuk ibuk bapak bapak . udah-udah ngomong jodoh-jodoh neeeh . senak perot guwee "


tapi disebabkan itu semua aunty aunty I , aku tundukkan kepala tanda patuh .








it will happen .

at the right time , with the right reason , with the right person .

if its not happening here , it will . in Jannah . insyaALLAH . pray for it .





if its not happening now , maybe he just dont found you yet .


or maybe

.
.
.
.
.
.

hes with the wrong woman .

-.-'

*bencik*







"Dinikahi wanita itu kerana empat perkara; kerana hartanya, keturunannya, kecantikkannya dan agamanya. Maka pilihlah dalam hal keagamaannya. Nescaya beruntunglah kedua-dua tanganmu." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)



kalau mahu diri dipilih kerana agama , bersedialah seperti mahu dipilih kerana agama .




aku cukup tak berkenan bila berjiwang di laman maya . pertama dan terakhir





maybe .

Tuesday, June 28, 2011

11th hour



' the man who decided to change at the 12th hour died at the 11th hour '



lama sungguh tak menulis . bukan apa , nak memastikan yang berkualiti sahaja . padahal tulisan lelepas cam hapo .

berjaya habiskan separuh habiskan sebuah buku sepanjang cuti sebulan . duhh . sadis betei . kawan-kawan lain habes berkotak-kotak . heh .






benarlah kata mereka , masa lebih tersusun bila masa rasa tak cukup .


komen aku about this book , ah malas komen panjang sebab semua orang suka Hlovate :


semoga kita tergolong dikalangan mereka yang di jam 10 . atau lebih bagos di jam ke-9, 8, 7 dan seterosnya





***********

cuti-cuti ni , aku banyak hapdet pasal lagu . biasalah , tenet umah aku dekat joden memang aku tak sanggup nak bagitahu tahap kepantasannya ke'sipotsedot'annya .

lagu-lagu omputes zaman sekarang , uff , seriously aku rasa macam nak hempas radio . like seriously? duhh . depa ni nak tunjuk bakat menyanyi ka nak tunjok bakat si tukang pembuat lagu . haih , aku could barely hear their voice .


last-last aku layan lagu Michael Jackson . lagu lama terbaik .










sekarang aku tengah sedikit gila dengan incik MJ neh . yeah yeah call me outdated . dari aku nak kena layan lagu Prima Yim . herk .

and hari tu aku sempat tengok cerita This Is It . alah , yang konsert last MJ tak sempat buat . from there , you can clearly tell that MJ is a very perfectionist man . even tone lari cikepot pon dia komen , and and hes a very soft spoken person .

and , aku pon sempat hapdet pasal Bruno Mars . alah , mamat rambot retro tu lah .



reporter : from where did you get the idea to make such a lovely song

Bruno : oh , I chose 5 songs and dissect it to find where the spot that make that song nice to hear




and , bila aku tengok mike-mike neh , malu pula dengan diri sendiri . usaha mereka mengalahkan aku time exam . mereka usaha sepanjang masa . aku usaha time dekat nak exam . dekat nak exam mulalah tersengok-senggok membaca dan berdoa . exam jauh lagi , buku pon jauh , Tuhan pon jauh .

they have a really big name because the efforts they put is also big .





kadang-kadang aku malu ,

malu bila meminta lebih pada usaha .



Tuesday, June 7, 2011

saya rempit yang nak bertaubat




aha . nampak tak layout baru tuh . itu bukan layout pilihan para rempit .

aku tengok macam comel . hapa lagi . proses menyentap berlaku .

sila jangan percaya dengan tajuk itu yah . ntah tahun bilalah aku nak jadik perempuan yang betul-betul perempuan .

memilih layout ini terbukti aku masih perempuan yang berjiwa keibuan jauh disudut hati . keh3 .

kawan aku cakap ,


" hang ni bajet ja rempit , padahal jumpak bebudak cayaqqq "



oh , aku tak pernah cakap eh yang aku suka bebudak ? ha ya lah , aku memang suka budak . sebab budak itu putih . bercakap benar . tanpa dusta .



" Mak Lang awat gemok sangat "

" eeee , Mak Lang ada gigi hantu "



ya , aku memang tak suka bila anak sedara aku menipu .







aku sebenarnya tak hado hala tuju nak cerita apa . aku cerita journey aku balek Mesia amacam ?


oke , kami bertolak dari Jordan menaiki coaster pada pukul 3.................



hahaa! buat lawak ka hapa aku nak cerita stail ni . macam biasa . aku cerita stail mamak teh tarik . *

aku discover satu benda along this jorney .



AKU SUKA GILA TAKE OFF



aku rasa macam , hoi hapahal orang yang buat kapai terebang ni genius sangat . berat tan-tan buleh terbang melayang diudara . padahal aku yang tak sampai doploh kelo neh tak berupaya nak terbangkan diri . aku sehari take off lima kali pon tak kesah .

tapi paling aku kesah , bila transit lama gila kencang dari KLIA balek kedah . padahal dari Jordan ke Malaysia transit 2 jam . aku tunggu 7 jam untuk naik kapai terbang ke Kedah yang flight duration nya hanya patplohlima menit . hins hins . aku memang penyabaq .

masa tunggu transit tuh , aku dah menguap tahap karma sampai meleleh-leheh ayaq mata . ngantok kot weh . satgi aku tidoq melepas flight pulop . incik Russia sebelah aku siap tanya
" are you okay ?" .

dia ingat aku nanges rindu kampung halaman kot . apa yang penting beliau hengsem lah . *gedik*

pastuh , paling aku tak boleh blahnya , masa on the way balek Mesia , depan aku ada kapel Just Married . ergghhh . bunyi macam-macam . aku macam ,


" halloooo, get a room boleh , or at least wait till we get on Earth where I cant see you "


aku rasa the most beautiful thing I see is this .








uish . ni serius lah lawa . tau dak aku nampak apa masa aku diatas Jordan ?








rakyat Malaysia yg tak reti bersyukur memang nak kena sekeh .



( entri lama kena kepam )



Thursday, June 2, 2011

cerita syahdu exam

can you smell that ? can you smell that ?

yeahhh . dats what we call as the smell of freedom . wait-wait . nak menikmati kejap .

* tarik nafas dalam-dalam , hembus beserta bau-bau nasik lemak pagi tadi *

ewwwww . keji punya perangai .

haha! hari ini aku baru habes exam final . nampak tak gelak 'haha!'. itu gelak nikmat .

pergh . aku rasa exam ni paling azab antara semua exam yang pernah aku kena . ya aku tahu , azab di neraka ituh lagik dahsat tak terbayang . eh , kau tahu tak , azab neraka ada dua . satu , panas yang melampau . dua , sejuk yang melampau . erghhh .

habeh exam kali ni ngalahkan habis SE PE EM ( baca : SPM ) . rasa macam nak buat shapel tengah-tengah jalan . ok , tak ustazah sungguh .

aku exam kali ini bermain dengan emosi , jiwa , raga , mental dan pisikal . kejam .



pertama , aku menghabiskan material exam masa study week .

I think this is a bad bad bad idea . bagi aku lah . sebab material memang banyak . banyak bukan biasa-biasa . banyak yang kalau kau timbang segala kertas-kertas jual dekat apek recycle , memang kau boleh jadik jutawan segera . *hiperbola melampau

study week bagi aku tak cukup . sebab masa tuh kau nak cramp semua fakta-fakta . memang azab . lepas neh , memang stadi kena awal . plus , otak aku neh taleh buat terkejut-terkejut . dia kena tenang . baru fakta nak masok macam bluetooth .

" live in the second and the minute . dont live in the future , dont live in the past . live like today is your day . you will never know when will you die "


yeah , lepas nih memang kena belajar macam nak mati esok . baru true !




secondly , aku exam Mak Ayah aku tak hado nak buat pom-pom dekat aku .


well . Mak Ayah aku kalau time exam nih lah tempat aku nak call . mintak semangat lah , halal itu ini lah . so , mereka tiada tatkala aku exam . mereka pergi mana ? ada lahhh .

senang cakap mereka pergi bercuti satu family dan aku taleh ikot sebab exam . hoi , azab dia memang kencang . tengok gambar kat fesbuk pon jeling-jeling hujung mata .

tambah-tambah aku kena tinggal dengan buku-buku . terasa menuju ciri-ciru nerd yang hakiki .



tapikan , mereka kata

" you cant go to somewhere that you want to be if you dont make sacrifices"



ok , lap-lap air mata sambung baca Organic Chemistry .


to Mak, Ayah , Kak Ni and Apit , sori for being so emo and selfish . enjoy yourself there and take care :D

hidup ini kena kental . sampai bila nak jadi macam baaaabbbbyyyyy . kan ? sikit-sikit nangis . tak jantan sungguh .

lagikpon , aku rasa orang lain derita lagi dahsat . cuma mereka tak bising macam aku .

setakat kena tinggal tinggal tuh kicik punya hal lah




jadual exam yang macam wadddaaaa ?

jadual exam aku memang terbaik! group paling last habeh .

kukira , masa aku tengah menghabiskan saki-baki buku , mata aku memandang buku . telinga aku tegak berdiri .


" bye Temahhh , bye Jijahhhh "


yeah . itu bukan bunyik Hantu Kak Limah or what . tu bunyik geng-geng yang abeh exam awal tengah bid farewell nak BALIK MALAYSIA .

hins hins hins . haih , memang kena kental betollah .

lap air mata kagi . sambung baca Pisio .


lepas nih , aku nak makan pucuk paku , belimbing besi , jambu batu .

tulang besi orat dawai . baru gagah perkasa . rintangan halangan aku jentik dengan jari kelinking



itu sahaja cerita kedai kopi aku pasal exam . lame sungguh .



Monday, May 30, 2011

mischewwwwww lah

some people says ,


" in every sucessful man , there will be a woman behind him "


aku cakap ,


" in every young unmarrried (yet) daughter/son,there will be a good parents behind her/him"


aku lah cakap . entah betol ke idok fakta ni aku tataw .

tapi commonly it implies to every people . selalunya , benda neh termaktub kepada semua orang . I mean young unmarried sons and daughters .


kau tahu tak 30/05/2011 semalam hari apa . bukan Thaipussam , bukan hari raya korban mahupun Deepavali .

semalam birthday ayah aku . isk isk . cepat wish . hehe . doakan beliau yang baik-baik tau .

dah , aku bukan nak syahdu-syahdu bersempena dengan birhtday ayah aku . bak kata Mat Lutpi

" kenapa lagu untuk ibu mesti nak sedih-sedih"


dan bapak jugak .



and what you should know about my Ayah . tamau tau pon takpa . dia bukan Perdana Menteri kalian nak kena tersengguk-sengguk menghapal biodata dia . aku tak pasti samada ada orang menghapal biodata PM ke tak . *merepek lagi*




bapak aku nih sweet . dengan mak aku .



" its 4.00 am. . teman Mak marking kertas Sejarah "



untuk pengetahuan kau , (sekali lagi , tamau tau pon takpa ) , bapak dengan Mak aku dua-dua cekgu . bapak aku cikgu inggelih , Mak aku cikgu His Story . yeah , His Story . entah betul ke idok lah .

maka , lepas exam tatkala musim cuti , Mak aku dengan Ayah aku memang akan compete macam racing dekat balapan . seumpama Waksen Nyambek dengan Hussain Bolt racing , siapa habes mark paling awai .

malam tuh , aku talepon , dia gelak-gelakkan Mak aku .


" ayah ada lagi satu kelas , Mak ada lagi pat kelas . hek hek hek . Ayah buleh tidoq awai malam ni . wuwuwuwu "


last-last , cakap ja lebat ayah aku nih . tunggu jugak Mak aku sampai pukol pat . sayang letteww.
haila haila . sweet kan ?





bapak aku sweet . dengan anak-anak .



" blessed is your face , blessed is your name . My beloved . blessed is you smile "



aigoh , Ayah ni . perlu kah sweet sangat . aku dah blushing-blushing tahap dewa dah .






sekali .


HAMBEKK HANG NYAHHHHH






-.-'''

tu ditujukan untuk Mak aku . bukan aku .
sekali lagi , bukan aku .

tapi , ayah aku still sweet dengan anak-anak .


" mana hang tauuu ?? "


aku tawwwww lah aku anak dia .




bapak aku bukan doktor . tapi aku rasa dia macam buleh jadik doktor .




tuddiah . Ayah cekau dekat mana neh . ternganga anakanda muh sebentar .





bahasa ayah aku haptudet .






loike seriously ?? Ayah niii . beliau belajaq mana aku pon tataw .
lama berkecimpung dalam bidang fesbuk barangkali .


bapak aku nih , dia jarang komen dengan rakan sebaya dia . beliau selalu sergah wall anak-anak dia . dah alang-alang sergah tuh , kawan-kawan yang aku rapat memang laju saja bapak aku add . yeah , bapak aku memang selalu kehadapan .

maka kawan-kawan aku remaja . mungkin sebab itu beliau maju berbahasa muda-mudi sekarang . hipotesis aku lah .





and and and , bapak aku tak pernah give up bagi motibasi dekat aku bila aku rasa macam penat gila amek medik , and nak balik malaysia jual cendol tepi masejid .


yeah . cakap lah aku tak cukup jantan ka (memang tak pon ) , memang banyak air mata aku tumpah disini . walau baru first year . aku rasa macam hoi medik hapahal kau susah sangat .

orang pertama aku carik bapak aku . percaya tak ? dulu zaman sekolah , bab-bab emosi nih mak aku hendel . tapi makin besar , aku pon tak pasti kenapa aku mesti nak cari bapak aku .

mungkin dah bertahun asek makan nasihat sama , cari angin baru .


kalau bapak aku tak pernah give up bagi motivation , why should I ? kan ?



hapa-hapahal pon , every goods and bad things he have , I love him just the way he is .

birthday Ayah . semoga dihidupkan dalam iman , dimatikan dalam iman dan dimasukkan ke dalam syurga dengan iman . dan dipanjangkan umur dengan amal soleh . ameenn Ya Rabb .




I feel blessed to have you as my Ayah , hope you feel blessed also to have me as your daughter .


* senyum sampai nampak gigi belakang*