Saturday, December 10, 2011

new title

assalamualaikum.


ok, entri lama tuh tak ikhlas . yang ni baru betul-betul.

alhamdulillah, seharian berjalan hari ini ada masa diluangkan untuk mengasah skill menulis yang makin berkarat. orang kata, doktor ni tak best. otak terlalu sentipik. semua nak ikut fakta. maka harapnya dengan tangan galak menulis boleh menyeimbangkan penggunaan otak kiri dan kanan. Allah bagi dua otak guna sebelah buat apa. ye dak?

done with my second exam. alhamdulillah. syukur itu pada sikit dan banyak. ada yang ok ada yang tak. tapi overall tak meningkat masih di takuk yang lama.

yelah, subjek menghafal awal-awal lagi tolak tepi.

yes! I admit it. I hate memorizing.

and nak jadi doktor tapi malas menghafal itu namanya pembohongan yang hakiki.

sebagai contoh, kalau malas nak menghafal ubat, apa adverse effect dia nanti masok spital jenoh la nak selak buku. mau kena luku laju-laju ngan prof.



yes! to be at where you wanna be you have to make sacrifices



I chose to be on this path. so pahit manis nak jadi doktor kena telan. tak penah ada sejarah orang mati menghafal. lain lah kalau kes bunuh diri.


first thing first to solve a problem is to face it


seriously tak tipu, dah lebih setahun bergelar student medic tapi baru hari ni dapat terima hakikat yang ambek medic kena banyak menghafal. memang tiada jalan pintas. oh man, reality hurts.

puan emak suruh menghafal Quran nak bagi otak tajam. ahhh, masih mencuba. serius tabek mereka yang 30 juz dalam kepala. you got my respect man.


tapi itulah, orang kata kejayaan yang manis itu datang selepas usaha yang sepahit hempedu.

harapnya tatkala melihat senyuman si pesakit dapat menghilangkan perit jerih menuntut ilmu. :)




salam





p/s. seriously tulisan kali ni cam hampeh. saja nak bagi updet dekat hampaaa jaaa. sekian

2 comments:

Ainul Aqilah said...
This comment has been removed by the author.
Herlisyatt said...

jd doktor bz
sebb tu older post mcm tu
hnye sebaris ayat
masa diperlukan tuk menghafal. kan ja?
:P hehehehe

Post a Comment