Sunday, May 22, 2011

saya student Jordan , saya ok !



Temah : weh , kau tahu tak Nur Kasih buat dekat Jordan .

Jijah : iyyeee?? * mata terbelalak *

Temah : iyyelah . kau tahu tak diorang buat pengambaran dekat balad (pekan) . tempat kita dok rembat jubah murah segala bagai tuh .

Jijah : like seriously ??!

Temah : ye lah . aku kenal lah kedai Pak Cik Mahmoud jual emas tuh . diorang lalu kedai tuh . pastuh diorang buat pengambaran dekat Petra . tempat yang lawa gilos tuh
( sila gugel adik-adik)

Jijah : *membetul-betulkan duduk silanya . muka semakin bersemangat ghazi * .

pengambaran amende diorng buat kat Petra ?


Temah : entah , tak silap Adam solat situ kot .


Jijah : oh , harap Adam solat qiblat betul .



perbincangan antara dua sahabat . aku hanya memerhati dari jauh . ceh , apa mendenye aku hanya memerhati dari jauh .


aku : hekeleh , apa barang weh Nur Kasih . Transformers 2 pon buat situ lah . Revenge of The Fallen . cikuku cikuku * bahasa Transformers ciptaan abang aku *

lebur habis Petra geng-geng Megatron rosakkan . aku tak pasti berapa kos King Abdullah guna nak betolkan balik .

Americansss ..





************************************





dihikayatkan bahawa suatu ketika dahulu kala , kawan aku nih dia pandai . tiap-tiap kali exam memang score . Add Maths tu memang dia jeling-jeling hujung mata aja . senang cakap memang pandai lah . manjang exam top 5 . menantu idaman para guru . eh , tadak kaitan .

pastuh , dia mohon Jordan . ramai bagi reaksi



" kau for serious nak belajar dekat Middle East ?"

entah-entah tetibe bom dari Palestin melayang atas kepala kau "

" kau kan pandai , mintak lah UK "

" kau tahu tak negara-negara Middle East
tuh less civilised "

" masyaALLAH , masyaALLAH enti , panas tahu negara Middle East ."




aku menggenggam penumbuk pendengar aduan beliau dihujung telinga. geram satu pasal . takut satu pasal . geram kerana diperlekehkan sebegitu rupa . biasalah kecik-kecik tak matang . sikit-sikit nak mengamok . sungguh tak matang .


takut pun hado jugak . takot memikirkan masa depan aku . terbayang-bayang kambeng berkeliaran dalam kelas aku . oke , over .

pastuh , bila kapai tobang aku landing dekat Queen Aliya Iternational Airport , Jordan , ya ampun nyaaahh , hanya Tuhan sahaja yang tahu . aku macam nak lari masok tempat kargo . curik-curik balik Malaysia . free .








the warm of spring in Jordan









" seriously , ini international airport depa . kalau dekat KLIA lah ... blah blah blah "


itu reaksi aku .







tapi , tapi , tapi .

itu dulu . sekarang dah rasa lain . walaupun aku belum sampai setahun tinggal sini , tapi terasa seronoknya lain . seronok yang tak rasa di Malaysia walaupun Malaysia ada sawah padi yang menghijau , sungai yang membiru . sungai yang mencekelat .

aku rasa kerajaan Malaysia kena campak rakyat-rakyat yang kuat buang sampah dalam sungai datang Jordan biar rasa bersyukur sikit . hoi , stop throwing garbage in the river la bro . haish. tahu tak nak jumpak sungai dekat Jordan nih kena tunggu musim .

sudah-sudah . aku bukan nak ceramah pasal environmental protection .




nak tahu apa yang bestnya belajar Jordan .


1. Queen Rania ( Queen Jordan ) itu lawa gilok . tapi Queen kita pon cun what . ok , ini contoh tak bernas .

2. belajar Arab dimana-mana sebab ada kamus bergerak . siapa kamus bergerak ? orang arab lah . dekat Malaysia nak belajar Arab kena pergi kelas dan berbayar . kan ? plus , mereka kata , nak belajar bahasa kena belajar dengan ahlinya . contoh , kalau nak belajar bahasa Penan kena pergi berkampung di Sarawak . baru true ! hik hik

3. orang Arab kurang dengki . macam mana aku tau . aku tauuu lah aku kawan dengan bebudak arab . padahal sorang ja pon .



bak kata pepatah Arab :

" ghuraba' atta3allam "

" orang asing itu belajar "



benar , dibumi ini aku belajar . belajar banyak benda . belajar memasak paling utama . belajar hidup berkeluarga . ok , jangan pikiaq jauh . maksudnya , hidup seperti keluarga dengan rakan . because we dont have anybody else here except each other . kan kengkawan kan kan ?

dan belajar untuk jadik taff seperti Arnold Susahnakeje . ( walaupun aku kerap kali menumpahkan air mata disini ) . -.-'



dan paling utama , belajar untuk menjadi Hamba yang lagi cambest . tinggal di bumi Anbiya' ini 'zouk'nya lain . zouk tuh bukan Club Zouk dekat kolumpo tuh . zouk means feeling .

lain rasanya bila tinggal di Bumi Syam ini . bak kata para ostad , bumi anbiya' neh barokahnya lebeh . sumpah kau kena datang tinggal sini sepam dua baru rasa .

sebenarnya , aku tak berniat nak mengagung-agungkan Jordan ngalahkan Malaysia . aku kenal asal usul aku lagi . cuma menjawab persoalan diri sendiri .


" apasal la aku kena campak ke negara bergurun dan berdebu neh "


mendidik diri untuk tidak memandang dunia dari satu sisi sahaja .




Middle East , kurang biru dan hijaunya . tapi indah buat mata yang melihat .



ok , sekarang aku tak tahu apa kaitan aku galak bercerita pasal Transformers segala bagai di awal entri .





















5 comments:

Herlisyatt said...

eheh,

all the best doctor :)

belajar di jordan ke, mesia ke, uk ke

kan semua2 tujuan dye belajar .

its what inside ourself yg make it different kan :)

aqilah said...

ghajen hang post entry sejak-sejak nih. hihi.

btw, nice entry! itu hang nyer citer yang dah plan lama g sini. kami yang terkezut dapat sini pacitaa. hihi. apa2 ponn bersyukurrrr sangat! banyak pro belajaq kat sini. kontra nya tutup sebelah mata jaa. husnozhon kan bagus. :D

Ja said...

husna . dats totally true . ( : wats in the inside is important .

ah meng . tuke lettew belajar sini . yep , butakan mata pekakkan telinga .

AzyanAaziz said...

aku baru bace post ni. nice!!! aku pon terase lain belajar dekat mesir. even berdebu macam ape, tp byk mutiara kat celah2 debu tu. ecece, ayat aku x boleh bla. HAHA.

Ja said...

haha. boleh la kau ganti A Samad Said pas neh .
yep , bergurun dan berdebu tapi best!

Post a Comment