Tuesday, April 12, 2011

bila aku terpaksa belajar dari dunia blog

* entri ni ditulis pabila aku dah mula gelak sorang-sorang baca buku Fisio . aku takot jadi gila tak pasal , maka aku datang sini melepaskan tekanan *


Assalamualaikum . jawablah . salam ini kan perbualan ahli sorga .


okeh. hari ini aku nak cerita pasal blogging . ya lah . 2 3 hari ramai betol orang cakap suka blog aku . padahal baru 2 orang . aitch .

maka bila dah kena puji , perasaan menggeletis nak update tu semakin menggelojak .


okeh . teros pada topik perbincangan .


kenapa kau berblogging ?

sila jawab dalam hati buat kalian yg ada blog . yg tak ada , sambong baca entri aku agar kalian habes baca entri ni 5 , 6 saat lg awal dari mereka yg ada blog . adil bukan aku?


kenapa kenapa ?

sebab nak cari bakal suami ? bakal ibu mertua ? bakal cikaro ke 2 , 3 atau 4 ?




aku rasa ada orang bagi alasan blogging sebab

" saje suke-suke . macam tulis diari hidup I"


oh , alasan macam ni maaf . aku tak buleh nak terima . sebab ikut rasionalnya , diari orang tulis pastu simpan dalam loker . kalau publish masok internasi bukan diari namanya itu . he he .

always remember , everything that being post into the internet , it stay there .



apa-apa jenis alasan yg kalian bg , aku ada jawapan tersendiri .

aku blogging sebab nak pemes . NGAHAHA!






fame






senang cakap orang yang berblogging ni memang nak orang baca hasil penulisan dia la kan ?

macam aku lah jugak . aku rasa sangat sodap bila orang kumen entri aku . sebab tujuan aku menulis memang sebab nak bagi orang baca . kalau orang komen means dia baca . hipotesis mudah .


tatkala muda-muda dulu , incik ini penah berkata .


" blogger dahulu dan kini tak sama . dulu , blogger menulis sebab mereka memang suka menulis dan nak menyampaikan ilmu . nak cari blogger yang berkualiti zaman sekarang memang susah . banyaknya tak ada nilai . banyakkan letak iklan berjela-jela tepi blog . nak cari femes . letak gambar 45 darjah muncung itik "



lebih kurang macam tu lah ayat dia . aku tambah sikit .

dan aku terasa . sangat .


maka mulai hari itu , aku mulai meletakkan hala tuju baru buat blog aku ini . apa dia . nantilah aku cerita . kalau aku semangat cerita pon macam ada orang nak baca .


cuba contohi macam blog ni . ini baru blog true! . dengan istilah-istilah yang memang kau kena bukak Kamus Dewan edisi 4 . acctually dia ni kawan aku . nak masok minang dia buleh cakap dekat aku . insyaALLAH tak menyesal .


lagi satu . kenapa kau kena fikir apa yang kau nak letak dalam blog kau ?

sebab kau tak tahu nak mati bila .



bayangkanlah . seorang amoi dari Bahrain buat entri


" mankaq (mangkok) punya pak cik bas . aku sepak *sensored* baru tahu !!! " . dalam bahasa Bahrain .

pastu dia mati . innalillah .

takkah orang akan pandang slek (serong) dekat amoi ni kalau dah last entri dia dok mengata orang .



Nabi sendiri pernah berpesan bahawa 3 benda yang dibawa mati adalah doa anak yang soleh , sedekah jariah dan ilmu yang bermanfaat . okeh . aku ulang . ilmu yang bermanfaat .

kalau kita tulis benda baik dan beri manfaat pada orang lain , kan bagos .

bawak bekalan bebanyak .


pastu kita mahu kah , entri kita yang menceritakan maksiat kita dibaca bila kita mati .

ongoing dosa . ufff . takowt2 .


okeh . aku tak tahu apa jenis konklusi aku nak letak untuk entri nih . pikio-pikolah sendiri . semua aku nak pikiokan lipid (lemak) ah .

eh . tetiba datang ilham .


semua orang boleh ada blog , tapi tak semua orang boleh menulis blog .


caloh ! mintak mahap terkasar bahasa terlembut suara . doakan aku exam esok (:









2 comments:

zaf said...

huish-.-'

Ja said...

heheheheh

Post a Comment