Sunday, January 30, 2011

Palestine

slamat hari jumaat [aku x pasti hari ni ari apa]

rini nak stori telling pasal Palestine. Dolu2 kalau org cita pasal Palestine aku mcm,

"Kau smangat sgat ni hapahal?"

oke aku tipu, aku x lah sejahat tuh. cuma rsa cm kesian. tpi aku lupa. mereka itu saudara kita, saudara seaqidah, yg mnjangkaui btasan psamaan budaya, adat & geografi. ptolongan yg mereka prlukan lebih skadar dri prasaan simpati.

harituh aku g jalan2 g Lubnan. mnghabiskan duit rakyat. eh silap.bermusafir smbil mngambil ibrah2 [baca:pengajaran] dri anbiya' .

aku pegi dgan rakan satu batch n para senior yg hebak2. gua ckap sma lu, mereka tuh bkan cikai2 punya manusia. kalau aku lelaki, mereka tuh pompuan jenis yg kau rasa mcm nak pegi mngaji dgan Syeikh2 arab baru pegi ngadap bapak mereka. *x manis rsanya pnggil pompuan. lebih tepat, MUSLIMAH

oke, da dpat gmbaran?

pastuh pegi lah Syabra Syatila [x pasti betol ke x ejaan]. camp nih dolu pnah dihuni oleh pelarian Palestine. Tmpat neh dkat Lubnan. tahun bila aku x ingat. tentera Israel la'natullah buat pmbunuhan bramai-ramai rakyat Palestine kat situ. sembelih, bakar, pompuan dirogol bgilir-gilir. Allah........

certain mangsa2 syahid dhantar ke Syria n certain dkebumikan di situ. ktorng lalu tmpat kubur para syuhada' Syabra Syatila.bau harum semerbak. sirius aku x tipu. bkan aku sahaja yg bau.. Allahuakbar...

skang tmpat tuh da berubah jdik pnempatan manusia. msa lalu tmpat tuh sumpah lah cuak beb. kau wusha dinding bngunan tuh kau boleh nmpak kesan2 tembakan. ada certain umah tuh kau boleh nmpak kesan2 kna bakar.

tpi yg aku pelik manusia2 dkat tu selmba badak. mcam x ada apa2 pnah jdik kt situ. pdahal bngunan yg sma mereka tnggal pernah dipenuhi jerik-pekik rakyat Palestine memohon secebis simpati dri tentera Zionis suatu ketika dahulu.

skarang aku da ada d Jordan. td aku g mlawat kwan Arab aku. dia bwak naik umah dia ataaaaaasss skali. from there aku boleh nmpak Palestine. tiba2 aku sentap. bhawasanya aku dkat sgat dgan Palestine. dulu2 org ckap aku rsa jauh. tpi skarang da bsempadan.

tpi kau jgan mnyerah slagi x bjuang. jgan ckap kau x mmpu nk tlong mereka slagi x usaha. Caranya?

1. boikot
"eleh kalau stakat satu sen tu apalah sgat".. ni lah statement kurang berakal yg skalu dkluarkan. tahu knapa? dkat Mesir, McDonald dia kna tukar nma sbb org tanak pegi. see? spa ckap useless mmang nk kna sepak laju2. *aku ckap lebat nih sbb tgh bg peringatan dkat dri sniri jgak*

2. doa lah brader
useless jugak? haish. kau mmang kna bca bnyak sjarah. tahu x zman Nabi Muhammad pbuh baginda bdoa sbelom perang. Hasil? kau pk lah sniri. Allah Maha Mendengar.


" Ya Allah, dengan rahmatMu, aku pohon perlindungan yg maha hidup yg maha berdiri sendiri , yg paling Maha Mengasihani antara semua yg mengasihani , yg paling Maha Pemurah diantara semua yg pemurah , Ya Allah menangkanlah Islam dan org2 Islam, Ya Allah bantulah org2 Palestine , cukuplah Allah bg kita dan Dialah sebaik-baik pelindung. Ya Allah perkenankanlah doa kami. Ameen"

p/. sori bhasa kasar. trying hard 2 be softer, but i failed







2 comments:

ABDUL RAZAK OMAR said...

terbaek!

"sepak laju2" ayat sama dgn Khairol Ridwan membe kls kita dlo.(budak2 silat punya ayat kowt)hehe

Ja Ji said...

oke, lpas ni aku tukar..
'terajang laju2' :P

Post a Comment